Τι είναι και πως χρησιμοποιώ το Kinesiotaping και το taping του Mulligan.

Therapeutic-Kinesio-Taping

  Το Kinesiotaping είναι αυτή η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στο ώμο της γυναίκας της φωτογραφίας από κάτω. Το Kinesiotaping κατάγεται από την επιστήμη της κινησιολογίας και βασίζεται στ΄ ότι οι μύες του σώματος είναι υπεύθυνοι και για τον έλεγχο άλλων στοιχείων, όπως η κυκλοφορία του αίματος και η θερμοκρασία του σώματος. Η αρχή της τεχνικής είναι να περιθάλψει τους μυς, ούτως ώστε να βοηθήσουν το σώμα να επουλωθεί φυσικά.banners-kinesio

  Το Kinesiotaping είναι μια 100% βαμβακερή, υποαλλεργική, μη περιοριστική, ελαστική κολλώδης ταινία, σχεδιασμένη να έχει το ίδιο ποσό τάσης στο πεδίο εφαρμογής και παρέχει μια ποικιλία χρήσεων σαν προστατευτική και θεραπευτική τεχνική. Εφαρμοζόμενο πάνω σε μύες, τα κύρια οφέλη είναι η μείωση του πόνου και της φλεγμονής, η βελτίωση της κυκλοφορίας, η χαλάρωση και  στήριξη πολυχρησιμοποιημένων – κουρασμένων – τραυματισμένων μυών, η παροχή δομικής στήριξης σε αρθρικές και μυϊκές κινήσεις, η υποβοήθηση της επούλωσης και η παροχή υποστήριξης στη θέση του τραυματισμού, ενώσω επιτρέπουν την κίνηση σε πλήρες εύρος. Οι σκοποί του taping είναι είτε προστατευτικοί, είτε θεραπευτικοί για να επιτρέψουν τους αθλητές να συνεχίσουν τις προπονήσεις και τον συναγωνισμό καθώς οι τραυματισμοί επουλώνονται.

  Το Kinesiotaping δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει και να βελτιώσει την φυσική διαδικασία της επούλωσης, είτε σε χρόνιες καταστάσεις είτε στην οξεία φάση της αποκατάστασης. Μερικά από τα πλεονεκτήματά της εφαρμογής, είναι τα εξής:

  1.  Επιπτώσεις στην τοπική κυκλοφορία των υγρών του σώματος. Από την πρώτη στιγμή που θα εφαρμοστεί στο σώμα, το Kinesiotaping έχει αναφερθεί ότι έλκει τα ανώτερα στρώματα του δέρματος, δημιουργώντας περισσότερο χώρο ανάμεσα στο δέρμα και τους υποκείμενους ιστούς. Αυτός ο χώρος θεωρείται πως μειώνει την πίεση στα λεμφικά κανάλια και δημιουργεί μεγαλύτερο χώρο για κυκλοφοριακή ροή και βελτιώνει την λεμφική παροχέτευση στην περιοχή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του οιδήματος και του πόνου στην τραυματισμένη περιοχή. Επίσης, βελτιώνει την αιματική κυκλοφορία από και προς τους μύες, ενισχύει την παρουσία του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών, έτσι ώστε να βοηθήσει την ανακατασκευή των κατεστραμμένων ιστών, και να επιταχύνει την μετακίνηση των άχρηστων προϊόντων που παράγονται όταν οι μύες κουραστούν.Screenshot_5.png
  2.  Μειώνει τον πόνο. Το Kinesiotaping ανακουφίζει από τον πόνο, καθώς με την ελκυστική του δράση στο δέρμα, βοηθάει στην ανακούφιση της πίεσης των υποδοχέων του πόνου που βρίσκονται κάτω από το δέρμα (βλ. παραπάνω εικόνα).
  3.  Παρέχει ανατομική στήριξη, προωθεί το φυσιολογικό μυϊκό και αρθρικό εύρος κίνησης και βοηθάει την ιδιοδεκτικότητα. Οι μοναδικές ελαστικές ιδιότητες του Kinesiotaping, το κάνουν να διαβεβαιώνει πως οι μύες και οι αρθρώσεις υποστηρίζονται κλειστά κατά την διάρκεια όλων των δραστηριοτήτων, αποθαρρύνει τις επώδυνες κινητοποιήσεις, και παρόλ’ αυτά, επιτρέπει ένα ασφαλές και υγιές εύρος κίνησης. Το Kinesiotaping μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περίπου 5 μέρες, κατά την διάρκεια έντονης άσκησης, κολύμβησης και μπανιαρίσματος, μιας και η ταινία στεγνώνει πολύ εύκολα.

Το Taping του Mulligan

  Αρχικά, να σημειώσω πως οι τεχνικές Mulligan αναπτύχθηκαν με σκοπό να διορθώσουν τα positional faults που υπάρχουν στο σώμα μας. Κατά τον Brian Mulligan (τον οποίο και έχω γνωρίσει προσωπικά), απ’ τον οποίο πήραν το όνομα και οι τεχνικές, αυτά τα positional faults δίνουν λάθος εντολή στον εγκέφαλο και έτσι η κίνηση που παράγεται είναι μπλοκαρισμένη. Κατά την θεραπεία των ασθενών, η απάντηση του Mulligan σε αυτούς είναι ότι << η άρθρωση μαθαίνει να μην αποκλίνει κατά την κίνησή της>>. Αυτή είναι συνήθως μια ικανοποιητική απάντηση για τους ασθενείς, όμως παραμένει να είναι ένα μόνο μέρος της απάντησης.

  Το taping του Mulligan, το χρησιμοποιώ (βάσει των οδηγιών του concept) μετά από κάποια αρθρική κινητοποίηση. Αυτό συμβαίνει γιατί, εφόσον κινητοποιήσω την άρθρωση και διορθώσω το positional fault, πρέπει να διατηρήσω το αποτέλεσμά του. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με ένα taping το οποίο ,όμως, θα έχει κατεύθυνση και φορά, την κατεύθυνση και φορά της κινητοποίησης. Διατηρώ το taping για περίπου 4 ημέρες, αν κι ο ίδιος ο Mulligan αναφέρει πως δεν θα άφηνε ένα taping για πάνω από 48 ώρες.

  Κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιστατικών που έχω εφαρμόσει αυτό το taping, είναι ο πόνος στην έσω επιφάνεια του Αχίλλειου τένοντα, τενοντίτιδα ή και »τράβημα» γαστροκνημίου (γάμπας), και διαστρέμματα ποδοκνημικής. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι δυνατόν να περιγράψουμε, ούτε καν λίγους από τους χειρισμούς της τεχνικής του Mulligan εδώ, αφ’ ενός λόγω όγκου και αφ’ ετέρου λόγω έλλειψης πνευματικών δικαιωμάτων.

348b
Διάστρεμμα ποδοκνημικής
381_additional_2
Πόνος στην έσω επιφάνεια του Αχίλλειου τένοντα

  Συμπερασματικά, το kinesiotaping χρησιμοποιείτε κυρίως σε αθλητές και, πιο σπάνια, σε περιστατικά που θέλουμε να κρατήσουμε τον ασθενή ενεργό, προφυλάσσοντας ταυτόχρονα το μέλος από περαιτέρω τραυματισμό. Το taping του Mulligan, το χρησιμοποιώ μετά απο κάποια αρθρική κινητοποίηση (manual therapy), για να διατηρήσω τα αποτελέσματα της κινητοποίησής μου.

Σχολιάστε